Sanningen: Uppförsbacken är extra brant för kvinnor

large

”Du kan bli precis vad du vill. Du kan göra precis vad du vill. ”

Det är det vi brukar säga, till de yngre? Eller förhoppningsvis det vill borde säga, eller vilja säga åtminstone. Som P!nk sjöng i sin låt ‘Stupid Girls‘ så undrar hon vad som hände med drömmen om att tjejer kunde bli president, och menar på att det är en epidemi, att unga tjejer försöker att anpassa sig till det som de tror är rätt sätt att vara tjej på. Vidare menar P!nk att det är ambition hon vill se, att vi måste få de unga tjejerna att tro på att de kan bli vad som helst.

Jag håller med! Självklart, ska vi uppmana unga tjejer (och våra medsystrar generellt) till att vi kan göra det vi vill, oavsett om det är något stereotypiskt tjejigt, eller motsatsen. Absolut. Jag och mamma pratade om det bara igår, att kvinnor under arbetsintervjuer måste stå på sig själva, inte vara alltför blyga. Mamma menade att många män, under deras anställningsintervjuer, inte har alls lika svårt för att boosta med vad de är bra på. Tyvärr är det ju ofta så.

M E N, 

vi måste också komma ihåg att det inte är lätt. Vi ska inte låtsas som att det är lätt heller. Jag är smått trött på att höra, folk säga, ”bara vill du, så går det.” Återigen, så är det klart att vi ska ha ambitioner, vi ska tro på oss själva; för om vi inte gör det, vem kommer att göra det då? Men, det finns svårigheter och det har inget att göra med huruvida vi tror på oss själva, utan det är som epidemin som P!nk sjunger om. Det har blivit inbyggt i våra sociala normer, att kvinnor ska vara på ett visst sätt, ska bete sig på ett visst sätt, och gör vi för mycket för att sticka ut; ja då blir det svårt. Visst fortsätter vi att kämpa ändå, och tillsammans så kommer vi förhoppningvis att rucka på de här stereotypiska, ”såhär-ska-en-tjej-vara” förhållningen, men det är inte lätt.

För ett par dagar sedan läste jag denna artikel, med samma tema, publicerat i National Observer. Sandy Garossino är skribenten och rubriken lyder: What’s written in the scars of Hillary Clinton. Jag skulle kunna skriva ett helt blogginlägg om endast den artikeln (det kanske kommer framöver), men för att lyfta fram detta citat:

If we really want our girls and young women to aim high, we should tell them the truth. They’re in for a fight, and there won’t be anything fair about it.

Because we’re telling them the biggest fattest lie in the world if we let them believe that Hillary Clinton’s main problem is Hillary Clinton. Her problem is her gender.

Det är såhär vårt samhälle ser ut idag, tjejer såväl som kvinnor, kommer att ha en motgång–they’re in for a fight–på grund av deras kön. Ja, det är en samhällelig epidemi på hög nivå, och vi matas med den varje dag. Se bara på den här videon:

https://www.facebook.com/attn/videos/1104268306275294/

Vari diskuteras att kvinnliga atleter–i intervjuer–borde få frågor kring deras sport och deras begåvning inom denna, inte om hur de ser ut. Vidare lyfts fram att fokus kring kvinnliga atleters utseende är ännu värre under OS. I svenska medier, kan det se ut såhär när det skrivs om kvinnliga sportprestation, delar min föredetta klasskamrat Isabelle med sig av på Facebook:

13891790_10154313006920505_6884548368992240185_n

Hon frågar sig, ”hur många texter om ‘manliga’ cyklister börjar såhär?” Så, vi kan ju etablera att det inte bara handlar om huruvida vi tjejer/kvinnor vågar sträva efter saker och ting, eller huruvida vi tror på oss själva. Även om denna epidemi självklart också påverkar hur mycket vi vågar tro på oss själva, det är en ond cirkel.

I dagens ledarblogg på ETC, skriver Linn Spross om att ”magasinens genomgående budskap är att vi kvinnor är dåliga människor”. När hon skriver magasin, syftar Spross på de glossiga magasinen, de som kallats (kallas?) ‘damtidningar’. Det Spross skriver är att det verkar–sedan damtidningarna etablerat sig–funnits en röd tråd:

I dessa tider är man inte misslyckad för att man jäser ett bröd lite för kort eller har fnasiga armbågar, utan för att man missköter sin kropp. Det är ett särskilt pseudovetenskapligt hokus-pokus som presenteras som fakta.

Vad som är värst, konkluderar Spross, är att mening är att man ska känna sig otillräcklig, ful, har brister och att de alla måste åtgärdas. Detta är det genomgående budskapet, vidare ställer hon sig emot att dessa magasin:

har mage att skriva allsköns hittepå som vedertagna sanningar, bara för att människors dåliga självförtroende är en särskilt lukrativ egenskap.

Ser ni den onda cirkeln formas och slutas?

Vi vill uppmana tjejer, våra medsystrar, att tro på oss själva. Säga att allt blir bra. Men faktumet är att vi tillhör ett kön, som automatiskt ger oss en strid. Vi vet ju alla vad en kvinna som står upp för sig själv riskerar att bli kallad, b*tch, för att nämna ett exempel. Som skrivet i artikeln om Clinton så ser vi ju också hur negativt hon blir utmålad, extra mycket, för att hon är kvinna.

Så, vi ska tro på oss själva, men samtidigt finns det en fin linje. Strätar vi emot för mycket, så är vi b*tches. Inte konstigt att vi då ibland känner att det är oss det är fel på, vilket då kan leda till att v,i i magasinen, kastar oss över tipsen på hur vi kan bli bättre; i hopp om att räddningen finns där. Det är ju detta koncept magasinerna vet om.

Så vad ska vi göra?

Jag vet inte riktigt. Jag är ingen expert. Men jag vill tro på att vi måste fortsätta kämpa, för självklart ska vi inte ge upp! Samtidigt, så måste vi stötta varandra i dessa uppförsbackar och tala om att dessa uppförsbackar finns. Uppmärksamma dem!. Det bidrar inte till mindre ångest, om vi inte är ärliga, såsom diskuterat i Clinton artikeln.

Kom ihåg:

ff9ccda503bd872919cd3cfb32797718

 

Om rhulth

I'm an adopted 31 year old woman with a master's degree in social anthropology. I work as a social worker and have a background as a freelance reporter. I love to write, read and Netflix.
Det här inlägget postades i Åsikter, Internet, Jobb, Journalistik, Media, my opinion, Nyheter/News, Sport och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s