Sandy Hook Elementary School

Den 14 december 2012 var en fredag, för många var det nog en vanlig dag, som vilken som helst. Vissa kanske var glada att ha nått slutet av veckan. Men för vissa blev denna dag slutet av livet.
I byn Sandy Hook i staden Newtown i Connecticut, USA skedde en skolmassaker på för- och lågstadie(!)skolan Sandy Hook Elementary School. Totalt 20 barn(!) och 6 vuxna dog, medan 2 blev skadade. Gärningsmannen var 20-årige Adam Lanza som bodde tillsammans med sin mamma 8 km från skolan.
Tidigt på morgonen den 14:e december mördade Adam Lanza sin mamma i hemmet där de bodde, han sköt henne med fyra skott i huvudet. Därpå tog han mammas bil till Sandy Hook Elementary School. Med sig i bilen hade han fyra vapen (ett lämnades kvar i bilen), de han använde var ett Bushmaster AR-15 gevär och två pistoler — en Glock 10 mm och en Sig Sauer 9 mm. (källaHan sköt alla sina offer flertalet gånger och när han väl slutade, hade ca. 50-100 skott avfyrats (det hela på drygt en kvart-tjugo minuter). Barnen var 6-7 år gamla.

Det är så hemskt att det inte finns ord!
Något måste (enligt mig) ske i USA för att det här ska ta slut. Gun Control säger jag bara och enligt mig är det förbluffande att fler i USA inte känner på samma sätt. Föder inte rädsla rädsla? Vi lär ju oss redan som barn att inte ”fight fire with fire”, så varför skulle vi försvara oss mot vapen, med mer vapen?
Brittiska tidningen The Telegraph skriver om NRAs [National Rifle Association] presskonferens som ägde rum strax efter skolmassakern. I artikeln kan man läsa hur verkställande vice presidenten [av NRA] Wayne LaPierre  säger såhär:
When it comes to our most beloved, innocent and vulnerable members of the American family, our children, we as a society leave them everyday utterly defenceless […] The monsters and the predators in the world know it and exploit it.
Jag håller istället med borgmästaren i NYC Michael Bloomberg när han säger [i samband med det LaPierre sagt under presskonferensen]:
Instead of offering solutions to a problem they have helped create, they offered a paranoid, dystopian version of a more dangerous and violent America where everyone is armed and no place is safe.
Artikeln börjar också med ett uttalande från NRA som lyder såhär:
The only thing that stops a bad guy with a gun is a good guy with a gun.
Det här sista citatet vill jag gärna diskutera. Enligt mig så väcker detta citat många frågor. Citatet säger alltså att det enda som kan stoppa en elak man med ett skjutvapen är en god man med ett skjutvapen. Men vem är då god? Och vem avgör vem som är god? Jag tänker på en artikel jag läste till gårdagens seminarium skriven av Adam Jones och visst finns det en del saker man kan ifrågasätta med denna artikel, men det jag ville dela med mig av var detta uttdrag som han tagit från Amnesty International 2000:
Note also the now infamous events at Corcoran Prison in California, where ”eight prison guards [were] accused of staging ‘gladiator style’ fights among prisoners … setting up prison yard fights among rival prison gangs in [the] High Security Unit … and then shooting at them when brawls broke out. This resulted in guards shooting 31 unarmed prisoners, seven of them fatally”.
Okej, fängelsevakter kanske inte kopplas till de absolut godaste som finns, men om man tänker på NRAs uttalande ovan, så skulle de ju ändå klassas som de goda, gentemot de onda fångarna. Om dessa ”goda” män då utnyttjar sin status och sina vapen på detta sätt, vem säger att inte andra skulle göra det? Hur kan fler vapen bli en bättre lösning? Adam Jones tar även upp polisbrutaliteten gentemot Rodney King i samma artikel och även om många vet att polisen inte alltid är god, borde inte dem om några vara de goda männen? Så om vi inte ens kan tygla de goda, tycker jag inte att vi ska sätta vapen i händerna på människor hur som helst.
Problemet ligger också i det som vi på seminariet talat om maskulin militärism att män och unga pojkar uppmanas och uppmuntras till att det är manligt med vapen och att man därmed inte kan bli en riktig, äkta man om man inte kan hantera dem, eller helst gilla dem. Det är en retorik som, enligt mig, måste tas bort. Visst kan barn få leka tjuv och polis, men vuxna måste också ta ansvar för att lära barnen om verkligheten och konsekvenserna vapen för med sig. Men visst är det svårt när vi i västvärlden ser våldsamma filmer på TV, spelar våldsamma krigsspel etc. Men det ska gå ändå, det måste gå. Vi kan sluta upp med sådana här typer av reklam i alla fall:

Lägg märke till bildtexterna.
I den första bilden så uttrycks att du blir en man om du har en Bushmaster, eller snarare att du åter bli det och i den andra uttrycks att Sig Sauern används av militären och är nu uppgraderad för dig. Kolla denna länk, för att se flera alternativ.
Båda dessa vapen användes av Adam Lanza på Sandy Hook Elementary School, där Bushmastern var hans huvudvapen.
Ja, jag vet inte vad mer jag ska skriva, jag kan inte konkret komma med en brilijant lösning på det hela, det finns många sjuka människor, det finns också många människor som mår dåligt ute i världen. Jag kan inte uttala mig kring Adam Lanza och vad som fick honom att göra det han gjorde, det kanske vi aldrig kommer att få reda på. Men oavsett, så kan ju ett steg i rätt riktning vara att satsa på vård och annat för ungdomar, och att den också blir lättillgänglig för människor, oavsett ålder, kön, etnicitet, hudfärg, sexualitet etc. Och slutar upp med privatisering av vården, som är essentiell och viktig för människor.
Det hela med denna skolmassaker känns också (skrämmande) likt det som porträtteras i filmen We Need To Talk About Kevin.
Vad tycker ni om det hela?
Annonser

Om rhulth

En adopterad 29-åring med en masterexamen i socialantropologi, arbetar som biståndshandläggare och har en bakgrund som frilansreporter. Jag är en skriv- och läsfantast. Bor utanför Stockholm och kontaktas enklast via rinki.hulth@gmail.com *** I'm an adopted 29 year old with a master's in social anthropology, I'm a social worker and have a background as a freelance reporter. I live just outside of Stockholm and if you want to contact me, email me on rinki.hulth@gmail.com
Det här inlägget postades i Åsikter, Bio/Film/TV, Journalistik, Nyheter/News, University och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Sandy Hook Elementary School

 1. Svar: Är man hundägare eller planerar att köpa hund så är den nog jättebra för det finns ju mycket hundtillbehör att köpa och många duktiga människor som informerar om olika raser. Själv är jag bara där för att titta på söta hundar. 😉 Men jag gillade det jättemycket!

 2. Combatanten skriver:

  Vansinnesdåd går inte att skydda sig emot, men vissa saker kanske man kan förebygga med välutbyggd psykvård, socialtjänst etc, samt ett skolsystem som klarar av att se och även fånga upp varningssignaler i tid. Vård, skola och socialtjänst måste samverka och få förutsättningarna. Vad gäller NRA – tja, vad ska man säga… #idioti
  http://www.chippis1972.com/2013/01/april-fools.html

 3. Hej det va länge sedan. Hoppas du mår bra! Ja vi befinner oss i Bangkok just nu och ska stanna en månad. Jätte härligt att vara tillbaka. Jag har oxå varit dålig med kommentarerna det sista, jag hinner inte riktigt med det när jag är ute och reser. Minns att du berätta att du varit i Thailand kommer du åka tillbaka någon gång tror du? Har saknat dig med. Kram

 4. enelyasaralonde skriver:

  Hej gumman!

  Jag har verkligen saknat dig också och blir alltid lika glad när jag får kommentarer av dig! ❤

  Lika bra skrivet som alltid om dessa galna vapenlobbyister och jag håller med dig helt totalt! Jag har alltid ansett att det är galet att tro att man kan skapa fred genom krig och att tro att dessa idiotiska dåd skulle sluta för att man ger alla rätt att bära skjutvapen är ignorant! Galna personer finns det allt för gott om och om fler av dem skulle få bära vapen… galet! Men jag kan inte heller se en bra lösning. Förbjuder man tillverkning av vapen och satsar miljarder på att samla in vapen och förstöra dem kanske man skulle kunna få bort mycket men inte allt och det är ingen hållbar lösning….

  oj, ja du har verkligen haft en otroligt flängig jul, men kanske inte så fel det heller om man gillar att fira jul. 🙂

  Det låter som en underbart mysig nyårsafton ändå tycker jag. Jag har också tröttnat på det konstanta tjatet om att festa och supa på just nyårsafton. Man får så höga förväntningar och oftast blir det inte alls roligt. Jag och Jonne funderade också på att fixa lite mat och så hemma hos oss först, men vi tröttnade totalt. folk var så veliga och ville inte bestämma något och sen hade vi haft en hel del eftersom vi firade Jonnes födelsedag hos oss, vi hade hand om julafton och en kompisjul och det blev lite för mycket på en gång. Istället satt vi hemma hos hans föräldrar och åt god mat och sen mötte vi upp några vänner utomhus för att kolla fyrverkerierna. 🙂 Det var lugnt och härligt. 🙂

  Skönt att det går bra för er båda. Det kan vara lite jobbigt ibland när man har fullt upp och knappt hinner ses men man får stå ut ibland. Vi hade lite så i höstas också när Jonne fick heltidsjobb och samtidigt skulle starta upp en hel del grejer inom både massage och på ett gym men nu flyter det på och det går kanon med lägenheten också. 🙂

  Härligt att det går bra med studierna också. 🙂 Jag hoppas du hittar tiden för att få till kompletteringsuppgiften. Men var du klar med studierna nu till sommaren eller var det ett år till efter detta?

  Hoppas att du haft en bra start på året! Massa massa kramar och pussar! ❤

 5. jossaaan skriver:

  My love som kom hem från Thailand efter en månad. Kändes otroligt bra att få träffa honom igen! 🙂

  sv: Tack ska du ha! Jodå, med mig är allt riktigt bra. Själv då? Det nya året hittills har varit riktigt bra, hoppas på ett bra år! 🙂

 6. Svar: Självklart måste man gilla hundar. 😉 När jag skaffar hund vill jag hålla på med agillity och lydnad bland annat. Ser det absolut som ett måste att uppfostra sin hund som du säger. Synd att många inte gör det. 😦

 7. Viktkamp skriver:

  Så fruktansvärt!!

  SV: Tack så mycket =) Med mig är det bra, helgen har varit skön =) Själv då?

  kram

 8. Sv: Heej raring ❤ Det är bra med mig, året har börjat helt fantastiskt!! Hur är det för dig? Kan du fatta, nu har vi bott i våra lägenheter i ett halvår typ! :O

  Jag har inte ens orkat läsa in mig på det här. Det är för sorgligt. För hemskt. Jag minns att på facebook den dagen skrev fler av mina vänner om hur upprörda dom var av att Disney klippt bort nidbilden än att det här hade hänt.
  Jag hatar iaf vapen. Förstår inte varför vi har vapen. ush.

 9. Anna skriver:

  Det är så obegripligt det som hände, man kan inte riktigt ta in att någon människa kan vara så ond. Det påverkar en alltid på samma vis när något sådant här händer, något måste göras! Precis dom du säger..

  Svar: Det förstår jag att du gör! Riktigt fint är det 🙂

  Nejdå, det är inget speciellt som hänt så. Tycker bara att det är en satans fin låt 🙂

  Hoppas du får en bra start på den nya veckan! Kram

 10. Elin skriver:

  Äh ibland får det vara så, finns viktigare saker än kommenterande i livet. Jag segar också ibland, men det får liksom vara okej. Får prioritera menar jag.

  Njae mestadels jobbigt, men haft en bra helg. Tack och lov, behövde verkligen det efter en tung decembermånad. Du då, hur har du det?
  kramar

 11. Jasmine skriver:

  Jag har så svårt att ta till mig av detta. I min värld existerar inte vapen, mord och unga i fara. I min värld är det fred. Jag borde kanske vara mer uppmärksam… =/

  Svar: Affärerna har säkert sina knep även under rea-dagarna. Handlar du något på rean kanske du till och med köper ett plagg till ordinarie pris? (?)

  Nejdå. Jag förstår att du har haft mycket omkring dig – det är det som kallas för att leva. Bra! Det är det man skall göra, ta vara på det fina du har. Vi hörs längre fram, när ditt liv behöver muntras upp lite och fika skulle sitta fint. ^^,

  Kramar

 12. Ping: NRA hypocrisy |

 13. Fröken Tö skriver:

  Denna blodiga massaker är verkligen ett oerhört hemskt dåd. Ett sådant dåd som får det att vända sig i maggropen på en, kanske för att det just riktar sig mot oskyldiga små barn (visst skulle det ha varit väldigt tragiskt även om det hade varit vuxna som blivit skjutna, men det är något med barn som gör att det känns nästan ännu värre).

  Rädsla föder definitivt rädsla, dock så har man olika sätt att skydda sig mot ett hot och många amerikaner tycks vara av den åsikt att man skyddar sig allra bäst genom att ha en egen vapenarsenal i sitt hem. Hörde kort efteråt att en politiker vill införa beväpnade vakter runt allt skolor, vilket känns helt absurt. Visst att man vill skydda de små liven, men att föra in än mer vapen i barnens vardag tror jag inte är lösningen. Lösningen tror jag liksom du, är att skärpa vapenlagen och det ordentligt! För det där med att god vs. dålig människa skulle finnas i samhället håller inte alls. Vem ska bestämma det liksom? Så nej, eftersom man inte ens kan svara på den inledande frågan om vem som är god och vem som är ond, så borde man se att det hela är ett sjunket skepp. För kan man inte ens svara på den inledande frågan så kan man inte heller svara på följdfrågorna heller.

  Läser man sedan på lite om Amerikas vapenlagar så blir man ju mörkrädd, för vem som helst kan ju verkligen köpa sig ett vapen. Vem som helst har ju också ett vapen, uppskattningsvis så finns det ett per person oavsett ålder I Amerika! För har man bara pengar så är saken löst. Inga bakgrundskontroller, ingenting! Det skulle väl vara en ypperlig sak att börja med, polisen får göra en bakgrundskontroll (vilket sker i Sverige). Instifta en licens för vapeninnehav- Gör som i Sverige vettja! Visst att det kan vara grymt svårt för Obama att få igenom och det system vi har i Sverige är inte heller fläckfritt, dock så är det bra mycket bättre än i det ”laglösa” (när det gäller vapeninnehav iaf) landet Amerika!

 14. Ping: Let us talk about the Second Amendment |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s