Internationella Kvinnodagen ♀

Idag är det, som många vet den internationella kvinnodagen.
Jag vet egentligen inte vad jag ska säga. Jag tycker mycket, upp och ned, bra med otillräckligt och fel. Ni blev nog inte klokare av det där, så jag ska försöka att uttrycka mig bättre.
När jag hör ”internationella kvinnodagen”, då ligger vikten för mig på internationellaframför allt. Jag tänker på alla de kvinnor som lever därute i världen, som dagligen får kämpa för att överleva, som fajtas för sig själva och sina barn. De som verkligen far illa ut, som 19-åriga Nassiwa som jag skrev om förra året, som hela tiden kände rädsla för att hennes man skulle komma tillbaka och mörda henne — hon fick till exempel båda sina händer avhuggna av honom. Det finns även kvinnor och barn därute i världen som används och utnyttjas som medel i krig och andra konflikter, som blir våldtagna och slagna som inte har något att säga till om längre, trots att det handlar om dem själva och om deras kroppar.
Jag tänker också på unga tjejer som inte får tillgång till skola och därmed inte får en chans att utbilda sig och ta sig framåt ordentligt i världen. Det finns ensamstående mammor, modiga kvinnor som Rosa Parks för att nämna en historisk person som vågat och som stått för sina egna rättigheter, såväl som för andra kvinnor (och svarta i det fallet).
Dessa kvinnor ska hyllas, dessa kvinnor ska tänkas på, dessa kvinnor ska lyftas fram.
Nu menar jag att det inte finns bra kvinnor i Sverige som kämpar för detta dagligen, för andra kvinnors rättigheter i världen. Och det finns även drabbade kvinnor här i Sverige som förtjänar våra tankar och vår hjälp. Men en dag som denna så tänker jag på alla, inte bara de här i Sverige. Sedan är det många som frågar sig, varför ska vi ha den här dagen i Sverige, för här är väl allting bra? Varför klagar vi? Visst vi har det väldigt bra här i Sverige och vi är därmed lyckligt lottade, en del av våra samhällsproblem handlar om lika löner, visst är det viktigt men i kontrast med många andra tjejer och kvinnors öden så är det ingenting. Om man känner att man inte riktigt behöver en dag här i Sverige, så får man väl tycka det, då är det väl ändå ett tecken på att vi har kommit långt? Och varför vi klagar, det handlar ju om att vi inte bara ska fokusera på kvinnorna i Sverige idag, och att vi inte bara ska fokusera på jämställdhetsfrågan här i Sverige, vi ska fokusera och kämpa för att alla andra kvinnor ska få de rättigheter vi har!
Sedan blir jag arg och irriterad, på de som säger ”Grattis”, vadå grattis? För mig handlar inte denna dag om att fira mig som kvinna, utan det handlar om awareness om hur det ser ut för många kvinnor runt om i världen och att vi gemensamt måste hjälpas åt.
Samma sak när jag ser på Facebook om hur vissa skriver att deras killar/pojkvänner/män/sambos idag kommer att städa/diska/laga mat eller något annat typiskt ”tjejigt” tycker jag bara att det är löjligt. Det är inte det det handlar om, inte för mig i alla fall. Det handlar om kvinnors rättigheter och när killen gör en sådan där grej städar eller lagar mat ikväll bara för att det är internationella kvinnodagen, så får det mig bara att tänka på något vi har pratat om på kursen och som brittiska antropologen Victor Turner skriver om: Rituals of status reversal, som handlar om att man inom en social struktur låter ”de lägre” (oftast kvinnor eller de av längre kast/social status) att under en given period (oftast cyklisk) håna och gå emot de som oftast har auktoritet i samhället, en av låg kast som går emot en Brahmin till exempel — så under denna period får de längre stående auktoriteten över de högre. Eller precis som Max Gluckman skrivit om, när det gäller Zulufolket, att under en viss ritual får kvinnorna maskulin auktoritet och tillåts att bete sig illa mot  – och i vissa fall även fysiskt gå emot – männen.
Saken med Rituals of status reversal, är den att allting sker inom en kontrollerad struktur! Dessa lägre stående vet att när ritualen/perioden är över, så återgår allting till de normala, som ett sätt att ”släppa på trycket”. Enligt mig är det precis så det känns när killar säger att de för en dag kommer att göra någon ”tjejgöra”, jaha? Och sedan är det gjort och allting återgår till det normala. Varför kan det inte bara vara jämställt året om, att mannen och kvinnan, i det hushåll de delar även delar på sysslorna. Varför ska det finns kvinno- respektive mansgöra?
Det är inte det här jag vill ha!
Under denna dag är det även vanligt att många män (och en del kvinnor) talar om genus och att finns det en kvinnodag så borde det finnas en mansdag! Visst, absolut det håller jag med om och det finns det faktiskt. Den 19 november, har sedan 1999 varit ”Internationella mansdagen”.
Precis som en vän lyfte fram,”så ska det även tilläggas att internationella kvinnodagen har sitt ursprung i socialismen! Det handlar inte om att kvotera in kvinnor i bolagsstyrelser, lyfta fram framgångsrika företagsledare och politiker, eller något annat kapitalistiskt.”

Är inte vidare intresserad av ”årets kvinnor”, även om många av dem är bra. När man sedan kollar på Aftonbladet.se så ser man rubriker (inspirerade av dagen) såsom ”Ökade sin inkomst mest – där du bor: Kvinnorna som ökade sin inkomst mest”. Kan vi inte lyfta fram kvinnor som är drabbade och ge dem en röst istället? Känns mycket mer produktivt, men det kanske bara är jag.

Annonser

Om rhulth

En adopterad 29-åring med en masterexamen i socialantropologi, arbetar som biståndshandläggare och har en bakgrund som frilansreporter. Jag är en skriv- och läsfantast. Bor utanför Stockholm och kontaktas enklast via rinki.hulth@gmail.com *** I'm an adopted 29 year old with a master's in social anthropology, I'm a social worker and have a background as a freelance reporter. I live just outside of Stockholm and if you want to contact me, email me on rinki.hulth@gmail.com
Det här inlägget postades i Åsikter, Nyheter/News, Privat och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

37 kommentarer till Internationella Kvinnodagen ♀

 1. oki, MåBättre är före detta SATS =) och ja priserna är höga men jag sätter min hälsa framför altl nu! har alltid skitit i den så ja det får kosta vad det vill!! gick på friskis här förut men nej deras maskiner är inte bra! jag blev skadad! och passen är int ett dugg roliga så tillslut går man inte dit =(
  jo tack min dag har varit bra! din då?kram

 2. Kikar in och säger hej. Äntligen fredag imorgon, som betyder ledighet med hela familjen samlad för oss 🙂
  Tacos, film, mys och annat smått och gott på schemat. Har du några helgplaner?

 3. angelica skriver:

  sv åh tack!! 🙂
  vi såg en gång i phuket 🙂 riktigt bra faktiskt!

 4. förstår precis hur du menar! är själv student så ja knapert är det!
  nja 1 timme för att träna på ym skulle inte ja heller åka =/ kram

 5. ohj fick inte med det sista =/
  här blir dteen lugn kväll med familjen och träning på gymmet eftersom dom har barnpassning under helgen där =9 kram

 6. men bor du långt utanför stockholm då? tänkte att dde lär ju finnas hur mycket gym som helst där ..ja skönt att du tränar hemma iallafall! men ja de är något speciellt med pass 0) kram

 7. oki jag förstår!
  vi bodde lite utanför stockholm förut! vi bodde i BRO om du vet vart de ligger ?! kram

 8. oki =) jag studerar till uska och har lite mer än 1 termin kvar..kram

 9. Anna Terneborg skriver:

  Igen, fantastiskt skrivet! Upphör aldrig att förundras av din talang. Haha, låter som värsta fjanten.. Men det är sant! 🙂

  Svar: Då ser jag fram emot att läsa det inlägget 🙂 Bara så hemskt att nästan ingen vetat om honom förrän nu. Hemskt, men sant.

  Haha, jo iofs.. Men jag tycker ändå att något ska hända emellan dem. Vi får väl se hur serien utvecklar sig. Sov så gott! Kram

 10. jag läser den på snabbtackt så 3 terminer =) ja mycket teori och praktiskt lärande..en del praktik men hittills har jag fått validerat parktikerna eftersom jag jobbat inom vården sedan 2005..
  vad studerar du till då?kram

 11. Maria skriver:

  Kusin! Kul att läsa när du skriver om jämställdhet! Jag håller med om mycket! Dock så tycker jag inte att vi behöver en mansdag, alla andra dagar är ju mansdagar. Och jag tycker att vi visst måste kunna prata och fokusera på den ojämställdhet som finns i Sverige. Bara för att vi lyfter fram det som fortfarande är ojämställt här betyder ju inte art vi inte tycker att kvinnors situation i andra länder är oviktiga. Ojämställdhet finns överallt och det krävs mycket arbete och synliggörande för att vi ska kunna komma till bukt med detta.

  • rhulth skriver:

   Hej,

   det var ju en diskussion (främst på Twitter) men även via andra sociala medier för inte vidare länge sedan som handlade om just män, och målgruppen var väl unga män i dagens samhälle. Det var Cimon Lundberg som startade det hela och frågade sina manliga followers huruvida de hade manliga förebilder, och det visade sig att många inte tyckte att det fanns. Jag tycker absolut att det ska finnas en mansdag, precis som att Internationella kvinnodagen inte handlar om att fira att man är kvinna på det sättet (inte bara i alla fall), utan att upplysa och belysa starka kvinnor i samhället men även de som är väldigt utsatta. På samma sätt borde man då kunna beslysa vissa män som dels kämpar för jämställdhet och de som vill nå ut till män med saker såsom förebilder. Här bloggade jag om Cimon: https://rhulth.wordpress.com/2012/01/19/killgruppen/

   Det är klart att mannen har ett övertag i dagens samhälle och oftast i världen rent generellt, men det är också viktigt att komma ihåg att det finns många unga därute som känner sig lost och behöver förebilder, mer än bara snygga killar med muskler (som det är många unga som tyr sig till). Det behövs mansröster som talar om jämställdhet, om kvinnan och allt det där, för att det ska nå ut ordentligt. Enligt mig känns det heller inte helt jämställt om man inte tar upp män också, det är ju ändå vi människor som skapar strukturerna här i samhället och det behövs krafter från båda hållen och bra förebilder från båda könen för att komma någon vart.

   Precis som det står på Wikipedia (okej, inte alltid en bra källa, men tror det fungerar i detta fall) ”Att främja positiva manliga förebilder, inte bara filmstjärnor och idrottsmän, utan vardagliga arbetarklassmän som lever anständiga och hederliga liv.” – detta tror jag är jätteviktigt. Så som jag har tolkat syftar alltså inte den internationella mansdagen till att hylla patriarkatet på det sättet, och säger att såhär ska det vara, utan precis som artikeln även säger ”Att förbättra relationerna mellan könen och främja jämställdhet.” Sedan håller jag inte med om allting på den sidan heller, men jag känner ändå att dagen — ifall fokus ligger på detta, gör en bra sak.

   Absolut måste vi kunna prata och fokusera på den ojämställdheten som finns i Sverige, det var inte så att jag menade att vi ska blunda för den! Det sker hemskheter här också och det vet jag, men den ojämställdheten vill jag ska satsas på och Borde satsas på dagligen, men det känns som att en sådan här dag så vill jag lägga ett ännu större och bredare fokus, än Sverige. Vilket fokuset lätt blir här, plus att fokuset blir ännu snävare när man talar om ”det mest framgångsfulla kvinnorna i din kommun”, eller liknande typer av rubriker, vilket – enligt mig – inte känns som det viktigaste att belysa.

   Nu är jag rätt så trött, men hoppas att jag har fått fram något.

 12. Jenny skriver:

  Jag skäms lite för att jag aldrig någonsin kommer ihåg att uppmärksamma den här dagen. Jag har fått ett grattis idag också och man får väl säga att den kom från rätt person och från rätta stället, men jag håller med dig helt totalt i allt du skriver. Disk, städning och allt det där är inte kvinnogöra. Så länge kvinnan jobbar lika mycket som männen ska även sysslorna hemma delas upp rättvist och det är inget rättvist med att kvinnorna ”slipper” en dag på året. Sen ställer jag mig väldigt frågande till att en man skulle kunna få någon form av insikt hur det är att vara kvinna av lite städning? Och att lyfta fram kvinnor som har det bra ställt tycker jag också är helt fel metod. Man måste ge mer uppmärksamhet överlag till de som drabbas hårdast i samhället, framförallt kvinnor som far illa enbart på grund av att de är kvinnor.

  sv: Usch, ja jag hoppas verkligen du slipper snön också. 😦 Det har visst snöat lite varstans men det är ju den tiden på året nu då det slår om väldigt fort. Men jag håller tummarna för att du skonas.

  Det var riktigt trevligt. Först fika med massa kaffe och jag fick min chokladboll (köpte visserligen jag med) och sen tv-spel! 😀 Ska hälsa honom nästa gång jag träffar honom. 🙂 Skönt att du också fick en trevlig fikastund. 🙂

  Jag förstod vad du menade men jag var tvungen att poängtera ut det ändå eftersom jag tycker hela grejen med könsneutralitet har gått för långt. Istället för att framhäva att tjejer och killar inte behöber följa normen så satsar många föräldrar på förbud mot allt som inte är könsneutralt. I mina ögon blir det lite för löjligt istället. Men leksaker kan ju vara tjejiga utan att för den sakens skull behöva pracka på unga tjejer att de måste vara smala och sminka sig. Barbie är ju en leksak som alltid fått kritik för detta. Att hon är så smal och ser ut som hon gör och Mattel försökte väl ett tag att producera dockor som var mer än bara smink och kläder, t ex gymnastik-barbie, forskar-barbie och även en cowboy-barbie, men i grund och botten var det alltid väldigt tjejigt och rosa och Barbie såg fortfarande likadan ut. Disney har ju också fått kritik för hur de framställer tjejer i sina filmer, men jag tycker man kan ge dem lite ros, för i många filmer är tjejerna fortfarande starka karaktärer som går sin egen väg och det händer ju att prinsessorna räddar prinsarna lite då och då istället för stereotypiska att prinsen kommer och räddar dagen. 🙂

  Tack så mycket. 🙂 Fast du skulle se hur naglarna ser ut nu! xD Ser inte alls bra ut. Så det blev bra på bilden jag la upp, men sen kladdade det. Så därför är jag inte alls nöjd. Haha, man får lära sig att ha tålamod, eller måla naglarna när man är helt tvärsäker på att man har tiden för att verkligen låta allt torka ordentligt och för att vara noggrann. 🙂

  Vad gullig du är!! 😀 Jag tänkte först tufsa till frisyren men eftersom mitt hår lägger sig på 5 minuter igen och det tog mig minst en halvtimme att få till ett bra kort så sket jag i det. xD Jag och Jonne kom fram till att anledningen till att det ser naturligt ut och att jag inte ser blek ut i det är för att jag är britt. xD Många britter är ju bleka men med mörkt hår. Kan finnas en poäng där. Min pappa var nästan svarthårig när han fortfarande hade hår. 😀

  Vad gäller evolusionism och diffusionism så anser jag att vissa saker utvecklades på olika platser för att det fanns ett behov, medan andra saker uppfanns på bara ett ställe och spreds för att de underlättade. Jag tror på evolution men jag tror man får vara lite öppen med hur det gick till exakt. Inget är fastställt alls vad gäller våran evolution, och när jag pratar om stadier så pratar jag om skogsdungestadiet, kuststadiet, bondestadiet osv… att dessa saker skedde exakt samtidigt för alla de grupper som fanns tror jag dock inte på så jag vet inte vad man ska kalla det riktigt. xD Som sagt, jag tror på evolution, men vill inte vara för fast i hur jag tror det faktiskt hände.

  Haha, finns för och nackdelar med allt verkligen. Jag hade diskmaskin i lägenheten jag bodde i med min exsambo men det underlättade inte det minsta eftersom varken han eller hans två barn orkade ställa in något där, och verkligen inte tömma den. Om man går utan diskmaskin får man ju välja att antingen ta disken på en gång när det egentligen inte alls är så jobbigt, eller vara lite lat just då och få massor att göra sen istället. Jag vill nog ha diskmaskin sen men just nu känner jag att det inte är jättenödvändigt. Varken jag eller min mamma producerar speciellt mycket disk och vi är båda två duktiga på att ta hand om den direkt så just här behövs det nog inte. Och vette sjutton om det kommer behövas med Jonne heller för både han och jag är pedanter! xD

  Jag vet faktiskt inte hur stor chans det finns att överleva för en salamander. :/ Jag har försökt hitta de siffrorna men de finns typ inte. Och det skiljer sig så mycket eftersom honan kan lägga allt mellan ynka 10 ägg ända upp till 250 ägg. Tydligen är det väldigt svårt att få salamandrar att överleva och eftersom det är första gången jag och Jonne försöker oss på det här så har jag inte stora förhoppningar. Jag tror vi har tur om 3 av 15 överlever… I det vilda har jag dock läst att ca 72% överlever till yngelstadiet iallafall. xD Haha

  Tack själv. Känns jättebra att jag har din tillit också. Det är jättekul att diskutera och jag tror det underlättar att vi tycker så lika. Då förstår man lite bättre hur den andra personen menar och man får även lite bekräftelse på att man tycker och tänker ”rätt”. Jag tycker om att diskutera med folk som är av andra åsikter också men i slutändan blir det inte samma sak ändå.

  Haha, du får tycka jag är konstig också. 😀 Som sagt, jag måste ha riktiga bevis innan jag tror på spöken och försöker hitta förklaringar men just det här tycker jag är galet svårt. Jag vill gärna tro på slumpen vad gäller det med anden i glaset, för det känns som en ganska logisk förklaring ändå, men det blir ändå inte en helt tillfredsställande förklaring för mig eftersom det namnet är så ovanligt. Jag skulle nog inte påstå att varken jag, min mamma eller min mormor är speciellt paranormala eller har några krafter men jag kan inte hitta någon logisk förklaring som passar. Hålan som min moster bor i är så liten att det inte skulle kunna finnas någon hemlös för folk hade märkt det på en gång och fixat boende (liten by i Dalarna där folk är för trevliga för sitt eget bästa). Jag vill tro att det är en människa som gör avtrycken men då borde min moster kommit på människan vid det här laget eftersom hon alltid parkerar bilen framför ytterdörren och det är enda vägen ut ur huset. Om inte mannen hoppar från balkongen men den är ovanför ytterdörren så det skulle hon med sett. Och grannen skulle också sett något. Det här är något som händer flera gånger i veckan nämligen. Som sagt, jag skulle vilja hitta en bra logisk förklaring men hittills har det gått att sticka hål på dem allihopa. 😛 Men jag försöker inte övertala dig, för du har rätt i att vara skeptisk och det är väl egentligen fel att säga att jag tror helt på spöken med eftersom jag alltid försöker hitta bevis för att det INTE skulle vara ett spöke. xD

  Ja, folk får tycka och tänka precis vad de vill, men när de agerar enligt sina åsikter och värderingar och på så sätt skadar andra så spelar det ingen roll vad de tror på. En kränkande åsikt kan man hålla för sig själv i såfall.

  Det blev inget från H&M. Jag hann inte dit för bussarna gick så dumt. Men ska dit imorgon istället och titta lite. 🙂

  Haha, det låter som en kanonidé! 😀 Tror inte vi missar så mycket sol ändå. Det är ju Sverige trots allt. 🙂 Hmmm… det är ju 8 filmer så det blir nog ganska många timmar. xD

  Pussar och Kramar ❤ ❤

 13. LORISSA LOVEBOMB skriver:

  Klart det ska finnas en internationell kvinnodag. Alla andra dagar är ju männens dag. Och inte på individnivå förstås, kanske inte ens lokalnivå. Men i stort tillhör världen männen fortfarande.

  sv: ja men de är ju det! Du ska få se bilder från igår senare på bloggen, hur sambon hittade mig när jag läste den. Varsel är boken som filmen The Shining är baserad på 🙂

 14. Anna Katana skriver:

  Håller med dig, de där med grattis och att de skriver att männen gör de och de hemma just på internationella kvinnodagen är bara löjligt. För det är inte det som dagen handlar om. Tänk i större perspektiv liksom!
  Just som du skriver, det heter internationella. Tänk på alla andra kvinnor som lever under förtryck, hot och våld. Inte har rätt till utbildning mm. Det handlar inte om att mannen tar hand om disken där hemma, det borde han göra vilken dag som helst.

  Tack för kommentaren om min outfit. Jag är egentligen ingen jeansmänniska så händer inte så ofta att jag har jeans. Äger bara två par nu eftersom de bara hängde och skräpade i garderoben (:

  Kramar

 15. Vivi skriver:

  *klappar händer*
  Fasen vad bra skrivet, jag kunde inte skrivit det bättre själv! Riktigt jäkla bra inlägg !
  Nu tycker jag fortfarande att man ska kunna fokuser även på orätvisor som sker i Sverige eftersom det kanske är dem man kan påverka mest. Att någon har det värre gör inte att man ska sluta försöka förändra det som är dåligt. Hänger du med ? Det tror jag du gör och jag tror att du håller med! Tycker du har helt rätt i att det däremot nästan glöms bort att det är just en internationell dag och att just idag kanske det är grövre brott än löneskillnader man kanske ska fokusera på !
  Äh det är helt enkelt så bra skrivet tjejen att jag bara kan läsa och beundra !

  Ha ha , ja enda gången jag vunnit en sådan tävling kan jag säga, sist jag prövade en mekanisk tjur åkte jag av direkt 😛

  Jo gårdagen var helt okej och idag är det äntligen fredag *yey*
  Har ni några roliga planer till helgen ??
  Kram!

 16. Sv: haha nja inte så bra faktiskt eftersom hon växer så de knakar och svårt att hitta kläder. Ja hon är 4 men har kläder för 6åringar så bättre handla i butiker där man kan pröva än att köpa hem och inse de är för små/för stora 😀
  Leker och är barn är ju hon ju självklart hela tiden 🙂 även när vi handlar rusar vi runt som småbarn båda två så mannen min blir galen på oss och för 100e gånger morrar ”i butiker leker man inte” haha

  Vad är det du har tenta i?

 17. Anna Terneborg skriver:

  Svar: Så bra att du känner så! Det bör du göra tycker jag 🙂

  Nej, jag älskar dina långa inlägg. Det blir lite som en kontrast mot alla andra korta inlägg, inklusive mina 😉 Så jag gillar när det är långt och bra! Keep it up 🙂

  Hoppas du får en finfin fredag! Kramar

 18. Sandra skriver:

  Tycker också att det vore mer produktivt att lyfta fram de utsatta kvinnorna än att visa vem som tjänar mest eller vilken tjej som lyckats få tag på ett chefsjobb, det är inte det som är intressant. Sen tycker jag faktiskt att jämnställshetsdebatten helt och hållet spårat ut senaste tiden, för min del tycker jag att det visst ska få finnas vissa saker som är manliga och vissa som är kvinnliga vi ska behandlas lika och ha samma respekt men man måste ju också inse att vi faktiskt är olika på vissa sätt också, allt kan inte vara lika. Och jag tror det är när man suddar ut det där lite som vi faktiskt kan mötas halvvägs.

  Svar: Ja jag trivs jättebra med mitt jobb, det är hur roligt som helst. Och eftersom jag har fått frågor så många gånger så kändes det som att ett inlägg satt på sin plats.

  Nej, jag tycker sånt är löjligt. Och det känns som att man bara trycker ner alla sjuka ideal i halsen på barnen innan de ens hinner leka klart. Och jag tycker inte man ska trycka på vad som är för tjejer och killar när de är så pass små.

  Pay it forward, den filmen gör mig fortfarande ledsen när jag tänker på den. Men jag gillar idén. Den är himla bra. Jo det är verkligen mycket information att ta in om man väljer att läsa på om den ordentligt, vilket vi också har gjort. Det tycker jag man SKA göra, man ska vara kritisk och inte naiv. Sen får man ta ställningar till hur ens åsikter ser ut efter det.

  Ja, det är lite det som berör mig mest.. förrutom att se utsatta barn, det är den kärlek man ser från alla människor som verkligen VILL göra skillnad, som tar 30 minuter till att se på en video om barn i Afrika istället för att se senaste avsnittet av sin favoritserie under den tiden. Att vi faktiskt fortfarande kan engagera och få människor att bry sig. Sen tycker jag att de som står bakom filmen är OTROLIGT skickliga marknadsförare, det måste jag säga ur min egen yrkesroll, de har gjort ett helt fantastiskt jobb med att tala om för folk exakt vad de ska tycka och känna, så är det ju faktiskt.

  Nej det gör ju inte det, men jag tror han får lite ångest i och med den branschen han är i. Det handlar ju tyvärr inte bara om talang längre utan om looks också. Så han fick väl lite tokryck för någon vecka sedan. Det gäller att träna för att må bra och för att man tycker det är kul, inte för att man ska slippa ångesten när man smäller i sig en choklad.

  Haha det kan mycket väl vara vår lilla unge om ett tag 🙂 Vem vet. Tycker det hela med barn är ganska intressant, jag menar min ”svärmor” är inte ens 45 ännu men hon har redan tagit upp frågan med mig som om hon väntar på ett litet barnbarn. Då blir man lite förvånad, brukar ju vara lite tvärtom tycker jag..

  Vad roligt att ditt seminarium var givande, älskar den känslan. När man har massa tankar och idéer när man kommer ut ur salen. Och den känslan av inspiration!. Låter bra man måste vila huvudet lite mellan varven också!

  Puss & Kram ❤

 19. Lisa skriver:

  Sv: Alla har vi olika smak och just nu måste jag erkänna att jag fastnat mer för min engelska bok The Saint, The surfer and The CEO än liftarhistorien. Och det är fint att kunna varva härliga saker med varandra, som matlagning. Dock är min pojkvän lite mer experimentslysten än vad jag själv är. Eller i alla fall när det kommer till matlagning, på baksidan så finns det inga gränser!

  Av din profilbild att döma så tycks ju indierna ha gett dig ett passande tilltalsnamn. Förstår samtidigt att det bara är spekulationer från din sida, men de verkar vara väldigt naturtrogna sådana.

  Det är bra att bli rädd för getingar, det är lite av en naturlig reaktion. För även fast de är små så är de absolut inte ofarliga! Så om de kommer tillbaks nu i sommar så kanske det ändå är idé att kontakta hyresvärden och belysa dem om problemet. Så att de kan komma och plocka bort det getingbo som är inne i taket (kan vara lite svårt att plocka fort själv). Men stranden är ju alltid en härlig plats att befinna sig på medan en fika på den egna balkongen inte heller är helt fel! =)
  Hoppas att den intensiva period som nu börjat slutar bra och att tentan går bra! Sedan brukar intensiv också medföra att kursen inte är allt för lång det vill säga att den inte varar allt för länge. Tänk på det, köp hem ett fång blommor (det gör alltid mig på gott humör) och ta tag i pluggandet. För ju tidigare du börjar desto bättre chanser skapar du för att det ska gå bra! Lycka-till-kram!

 20. Anna Terneborg skriver:

  Svar: Ja, jag tycker att det är mer hon på något vis. Känns som hon verkligen vill börja om och göra det bästa utav allt. Hoppas hoppas!

  Tack så mycket vännen! Dagen har börjat bra, ska strax städa lite. Får besök av två vänner innan vi ska till restaurangen och käka med ett gäng. Blir mysigt! Vad har du för planer denna fredag?

  Kram

 21. Jenny skriver:

  sv: Haha, ja han är en kul prick den där Ricard 😉

  Jag läste hennes kommentar men jag står nog på din sida vad gäller det. Alla andra dagar borde varken vara männens eller kvinnornas och att ha en dag för varje kön ska ju handla om att lyfta fram de som har det svårt, oavsett vilket kön. Det finns män som blir orättvist behandlade också och vi kvinnor vinner nog inte någonting på att försumma männen bara för att lyfta fram oss själva.

  Jämställdhet för alla borde vara något att kämpa för varje dag helt klart. Att tänka på kvinnor världen över borde vara självklart på en dag som ändå heter Internationella kvinnodagen. Det jag har märkt i media är att man lagt fokus på kända svenska kvinnor som är starka och som gjort karriär. Behöver de egentligen mer fokus, de får ju så mycket uppmärksamhet alla andra dagar?

  Jo, man kan bli lite lurad när solen skiner, framförallt eftersom det känns varmare än det egentligen är. Nu slaskar det mest här nere i småland men det ligger bara strax över nollan så troligtvis blir det rena skridskobanan på vägarna.

  Precis, man måste lära sig skillnad på tjejiga leksaker och leksaker som påverkar tjejer till att tro att de bara ska sitta och se vackra ut. Jag lekte också med My Little Pony, det var liksom det bästa jag visste och ja, vissa ponnyer var pastelliga och typiskt tjejiga men det var kill-ponnyerna med. 😀 Men de inriktade sig inte på att lära tjejer att allt handlade om utseende och att se smala ut.

  Oj, jag vet inte riktigt än. Nästa utmaning är att inspireras av ett mönster och då har man ju en hel del att utgå ifrån. xD Ska fundera på det över helgen. 🙂 Jo, det var för många lager definitivt. Jag använde ju ett ljust nagellack som grund när jag skulle försöka göra tidningarna och det nagellacket var inte bra. Tog 6 lager innan det slutade vara genomskinligt! Så det var många lager och en otålig Jenny och då blev det som det blev. 🙂

  Tack så mycket. 🙂 Haha, näe jag har inte träffat någon från Indien som har naturligt rött hår men jag kan ändå tänka mig att det ser ganska naturligt ut. De flesta indier har väl ändå varma hudtoner som gör att rött passar väldigt bra?

  Aha, jag tänkte på stadier som att först var vi homo habilis, sen neandertalare, sen erectus osv… Den stadieteori du menade låter dock inte speciellt genomtänkt. Man utvecklades nog olika beroende på förutsättningarna men att en grupp på något viss skulle vara högre ställad eller smartare tycker jag låter som att man försöker på något viss lägga in en rasistisk synpunkt och rättfärdiga den med hjälp av evolution. Självklart är det så idag att vissa samhällsstrukturer är mindre utvecklade men det säger ju ingenting om människan som lever i de samhällena.

  Japp, han hade två söner. Brandon som var född 1996 och Christoffer som var född 1999. 🙂 Det fungerade ändå ganska bra tycker jag. Mest av allt för att det var två härliga grabbar som älskade att lyssna på musik på högsta volym och de gjorde så att äåven vi vuxna fick lite fart på oss ibland. Det enda som blev lite tråkigt var att man alltid fick förvänta sig att man som par inte fick mycket tid själva, och vardagen fick bli väldigt rutinmässig. Det var dock inte det som gjorde att det tog slut men jag tror att det påverkade de problemen som fanns där så de blev värre.

  Haha ja 250 små bebisar hade varit lite jobbigt. xD Jag ska kolla till dem idag och se hur det går för äggen. 🙂

  Hahahaha, det hade inte varit jätteförvånande om min moster skulle ha en andra personlighet! xD Haha, du behöver inte be om ursäkt för vi skojar med varandra om sånt där hela tiden. 🙂 Man måste få skämta om sånt, annars blir vissa saker så allvarliga att det förstorar dem. Men så vitt vi vet så har inte min moster visat upp några andra tecken på personlighetsklyvning! 😉 Det är mystiskt, men man får nog helt enkelt låta det sväva i det ovissa tills det kommer en förklaring…

  Psych låter ju kanon. Jag får definitivt ta och kolla upp det någon dag. 🙂

  Haha 16 timmar film och så pauser däremellan. Vi snackar nog en hel långhelg med bara Harry Potterfilmer. 😀

  Vad ska du hitta på den här helgen då? Oavsett vad så hoppas jag du får en kanonhelg och att det börjar kännas lite bättre i foten. Massa kramar!!

 22. Vivi skriver:

  Sv: Japps jag hänger med och håller med ! 🙂

  Klart du ska träffa henne, man kan faktiskt inte plugga hela tiden då blir man bara ineffektiv och i värsta fall blir arbetet halvdant. Tentor är alltid en press, men hemtentor är iaf lite mer avslappnade tycker jag, bara man kan strukturera upp tiden så att man verkligen sitter ned och skriver och inte penik skriver allt sista dagen 😛 som jag ofta gjort *visslar och ser oskyldig ut*

  Ikväll blir det itne mycket gjort, ska nog städa inför i morgon så att det är gjort, men det är inte mycket, den mesta städningen gjorde vi ju i onsdags inför mäklarbesöket ;P
  Jag sov så jäkla illa inatt så att vi har sagt att vi faktiskt bara ska ta det lugnt och lägga oss tidigt. I morgon ska vi upp och ta oss in en snabb sväng tills tan innan filmtittandet. Vi ska köpa present till systersonen och sedan hyra filmerna vi ska titta på 😉 lite godis måste absolut inhandls också !

  Hoppas du får en bra helg trots tenta !
  Kramkram

 23. Tessie skriver:

  Sv: Ja det känns verkligen skönt att han nu sitter bakom lås och bom. Det känns riktigt bra.. Jag hoppas kunna landa i allt det snart med, och ge mig en stor eloge för det jag gjort. Just nu är det så mycket med allt annat att jag inte riktigt hinner med..

  Jo, det är sant! Man vet aldrig vad som händer i framtiden mellan mig och J. Kanske blir det så 😉 Men denna gång var det inte den saken det gällde iaf! 🙂

  Hoppas du får en toppen helg fina du ❤
  kramar

 24. Emelie skriver:

  Jag brukar inte kommentera så ofta men jag går in rätt ofta och bara läser. Det är inte så ofta som man hittar bloggar som dessa som har så otroligt välskriven text. 🙂 Keep it up!

 25. Ca skriver:

  Ja lever gör jag. Mer än på länge vill jag lova 🙂
  Ja just ja, hur mår foten nu? Blir det böttre och bättre eller??

  Jag mår bra tack, är ju helg. Hur mår du själv. Mycket planer i helgen??

  Var får du all inspiration till att skriva alla dessa långa kloka inlägg?
  kramar

 26. angelica skriver:

  sv haha ja precis 🙂 det är allt kul ibland!
  okejokej 🙂 men har var han liksom inte för ”skämtsam” som han är irl. det handlar om en kille som bara jobbar och jobbar och sedan släpper allt och drar till Thailand där det händer massa, och självklart träffar han en tjej som i alla filmer, haha 🙂

 27. johanna skriver:

  Dessa dagar känns meningslösa, vi lever på 2000talet nu. En dag hjälper ingen, det är handling som gör saker. Och att ens man städar en dag, so what?

  Som specilpedgaog jobbar du mest inom förskola och skola å handleder pedagogerna i all som kan tänkas behövas stöttning, främst den egna yrkesrollen man i vissa fall enskilda barn.

 28. Sv: Tack, man gör bara sitt bästa ju, får ta det som händer så som de kommer.
  Haha ja man kan ju hoppas att de väcks i vart fall, de skulle bli mycket enklare att hitta passande kläder 😀

  Är kursen på engelska också eller är de bara namnet?
  Min fredag har hittills bestått av tacos, sen lite avsnitt av Pretty little liars under tiden som man tog sig en sväng på motionscykeln. Jag försöker trycka in i skallen att ska man ändå sitta ner och se på serien så kan man lika gärna sitta på cykeln 😀

  Sen blir de nog film och lite godis 🙂

 29. LORISSA LOVEBOMB skriver:

  sv: nej jag förstår vad du menar 🙂 Det är bra att du lyfter fram de kvinnor, eller får oss att tänka efter i alla fall om de kvinnor som verkligen behöver lyftas upp och fram. Inte bara igår förstås.

  idag ska jag och en kompis måla lite tavlor och pyssla allmänt 🙂 Själv då?

 30. camilla skriver:

  jag vet inte alls vad jag tycker om den dagen, dock tycker jag det är fel att hålla på och säga grattis osv om det.

  haha jaa 🙂 jag älskar min längd:P hur lång är du?:)

  TACK 😀 jag blev så glad verkligen, speciellt eftersom jag var beredd p komplettering så 🙂
  Vad handlarf er hemtenta om? vi får vår nya nästa fredag. hur lång tid har ni på er?:)

  Tack för länken ska gå in o läsa nu 😀

  denna helgen blir ganska lugn, ska hjälpa till i cafet på träningsgrejset imorn samt mello på kvällen med min syster:D på söndag lir de gym träning och sen eventuellt lite shopping 😀 idag har jag fikat med en vän samt fått massage 🙂 var tänkt träning också men orkade inte heh^^ hur ser di nhelg ut?

  kraamis

 31. Sandra skriver:

  Svar: Tack vad roligt att du tycker om det, jag gillar att kommunicera med dig också. Alltid kul!

  Tack 🙂 Jadå, man måste få be om hjälp. Det är ju en av de där sakerna där vi faktiskt är olika, killar är starkare än vad vi är och det är inte mer med det!

  Jag tycker med det, det gäller trots allt att fokusera på rätt saker i den frågan. Vi har våra olikheter och vi har våra likheter, men det behöver inte gå till överdrift. Det handlar i slutändan mest om att man ska behandlas lika, att man ska ha samma villkor och samma respekt oavsett kön. Precis, hellre mer fokus på dessa kvinnor där det faktiskt ser helt annorlunda ut än vad det gör här. Jag menar, vi har det trots allt bra. Det som jag tycker är fortfarande ett ”problem” i Sverige är att man inte har samma chanser på arbetsmarknaden som tjej och får jobba dubbelt så hårt. Men annars har vi det trots allt bra, vi är långt före alla andra i våra jämnställdhetsfrågor. Men vi skulle behöva lyfta fram de som INTE har samma möjligheter. Ja men precis, vi tänker ändå lika. I slutändan är det ju det som är viktigt, samma möjligheter, samma respekt.

  Nej jag tycker inte heller det, minns min väns son när han var 5 år och ville måla sitt rum rosa jag tycker det var uppfriskande på något sätt. Han var helt oberörd av att de andra killarna sa att det var en ”tjejfärg”. ”Äh rosa är ju fint”, sa han.

  Ja jag tycker det är invecklat men det är som med alla stora och svåra frågor, det komemr alltid att finnas två sidor av varje historia och det gäller att inte vara naiv. Låter som ett bra inlägg att se fram emot.

  Jo det kan jag tycka, de brukar inte vara så pigga på barn direkt men hon snackar redan om det så man blir lite förvånad allt. Nej jag vet inte heller när man hamnade i det facket att man är barnamogen 🙂 Men å andra sidan handlar det kanske om att hans föräldrar var exakt lika gamla som han & jag är nu när de fick honom. Det var en av kommentarerna i alla fall!

  Jag ska fira en vän till mig som fyller 18. Så ska ta ut henne på krogen!

  Puss&kram ❤

 32. Anna Katana skriver:

  Jo precis. Bara för att mannen tar hand om disken en dag så blir ju allt desamma dagen efter. Bättre ha en jämn fördelning hela tiden isåfall. Eller som vi har det hemma, jag har hatar att laga mat så det får killen göra så tar jag hand om disken.

  Några roliga planer för helgen?

  Kramar

 33. ja det är en rolig,intressant och bra utbildning! och man kan bli mycket =) kram

 34. Tycker det där mer Rituals of status reversal låter intressant. Jag kan tänka mig att de känns bra för den som är ”under” att de känns bra att dominera den andra människan även om de bara är för några minuter (eller vad det nu är). Men visst hade de vara fanstastisk om vi hade haft de jämställt i samhället…. men ärligt talat tror jag att de går ganska långsamt. Men vissa länder har utvecklats långt medans andra gå mycket längre framåt.
  Sv: Den enda anledningen egentligen till att jag klarar både plugg och jobb är för att jag jobbar 80%, Tidigare var de100% och då gick de väldigt långsamt med studierna. Går du i skolan i tre år?? Vad har du för dröm yrke…. och har du något sådant?? (Inte många jag träffat som har det)

  Kram

  PS. Jag gillar att ni skriver om dina åsikter kring saker och ting… något som jag skulle tro kallas samhällsfrågor… kvinnor/män, gay, viktsynen osc. Själv kan jag ibland ha svårt för att uttrycka mina åsikter…. eftersom att jag är rädd för att såra.

 35. Lisa skriver:

  Jag håller med dig fullständigt!
  Jag har hört talas om kvinnor som kräver så mycket av sina pojkvänner dessa dagar bara för att det är Internationella kvinnodagen — det blir lite av en ”den-här-dagen-ska-du-hylla-mig-genom-att-vara-min-slav-för-dagen”-attityd. Det finns kvinnor som kräver att männen ska diska, laga mat och att ge dem presenter, och det… Det gör mig så irriterad; är vi verkligen så pass ytliga och självupptagna att vi inte kan se bortom oss själva? Är det denna attityd man förväntade sig av kvinnor under 70-talet?
  Man ska hylla kvinnor, men det måste även komma från kvinnors håll. Hyller man verkligen kvinnor genom att försöka behandla män såsom de själva tror sig bli behandlade? Nej, inte någonstans! Om man ska hylla förtryckta kvinnor kan man börja med att ha ett jämställt synsätt.

  Det var länge sedan någon gratulerade mig för att jag var kvinna, och det är jag glad över. Som du påpekade; Varför är det någonting man ska bli gratulerad för? Det var ju inte direkt någon prestation från vår sida att bli kvinna — det är i sådana fall om man genomgår ett könsbyte och vaknar upp efter operationen och får höra att man är kvinna. Men om man är (fysiskt!) född till det… Jag vet inte, men det känns lite som att man då försöker sätta kvinnor över män (”Bra jobbat, du blev flicka och inte kille — grattis!”), och hur bra är det på en skala? I det läget är man inte bättre än någon annan som agerar översittare.
  Just av allt man presterat och åstadkommit är det könet man ska bli gratulerad över.

  Jag uppmärksammade inte dagen i går; inte annat än att jag ställde mig i köket och lagade mat till familjen som svar på att vissa kvinnor lämnar det till män. Visserligen är vi bara kvinnor som bor här hemma, och jag var den enda som hade tid, men det är en annan femma. Huvudsaken är att jag gillar att laga mat och det är ingenting jag tänker ge upp bara för att det anses som kvinnogöra, och att jag borde veta bättre än att hålla på med det.
  Det var det som var anledningen till varför jag inte uppmärksammade dagen — när man uppmärksammar dagen uppmärksammar man ofta fel aspekter. Man talar om förtryckta kvinnor som stora offer, men man talar inte om vilka kvinnor som är förtryckta. Kvinnor i slöja är tydligen förtryckta trots att de själva valt att ha slöjan på sig. Kvinnor som väljer att vara hemmafruar pekas också ut som förtryckta, men hur kan de vara förtryckta när de själva fattat beslutet? Ingen skulle få för sig att kalla en arbetande kvinna för förtryckt, men hur pass frivilligt var detta val om man kände en sådan pass stor press av att inte behöva märkas som förtryckt att man till sist kände att man inte hade något annat val?

  Just i jakten på att finna förtryckta kvinnor i Sverige — kvinnor som kanske inte ens är förtryckta! — glömmer man lätt bort andra kvinnor i omvärlden. För att vara en ”Internationell dag” är man väldigt angelägen om att tänka ”nationellt”. Det var en riktigt bra kampanj man drev i går (i förrigår blir det nu), men ändå kunde man se rubriker om att 8 av 10 anser att Sverige är ojämställt. Man kunde ha talat mer om kampanjen, mer om dess syfte och dess bakgrund (jag visste att många kvinnor dog i samband med födsel i Afghanistan, men jag trodde inte att det så många som det faktiskt är).

  Dessutom är det också frågan om vad man menar med ”jämställt”.
  Skönhetsidealen för kvinnor bygger trots allt inte på mäns syn; det är kvinnor som är mest kritiska till varandra. Den värsta kommentaren jag fått höra av en kille (han visste inte att jag hörde) var att han tyckte att min syster är 10 gånger snyggare än mig. Den värsta kommentaren jag fått höra av en tjej är att jag är ett fuckface (vilket, mer eller mindre, betyder att jag är ”ugly as fuck”).
  Man talar om att kvinnor blir objektifierade i reklam, men detsamma kan man väl ändå säga om männen, och man kan även tala om mäns skönhetsideal som jag tror byggs upp av kvinnor än män. Det blir så kul att man i det läget pratar om hur ytliga killar är; Om män är ytliga, vad är inte då kvinnor?

 36. det här med jämställhet är viktigt tycker jag, att det ska vara lika för alla. Men ibland nr vi har diskussioner i skolan om hur man ska få till det, blir jag baar irriterad.
  t.ex ett påstående läaren sa och vill skulle vara mot eller för. Alla tjejerna i min grupp höll med inte jag för jag förstod inte logiken i det hela.
  påståendet var om kvinnor borde styra världen, som männen gör nu, fast istället för dem. Och jag var mot det, de tyckte det var konstigit. derasd argument var att männen borde känna som oss. Enligt mig leder inte hämd ngnstans, det är inte lösningen på problemet. Att vi tar över, gör det inte jämställt, det fortsätter bara, det enda som förändrats är vem som bestämmer.

  När det kommer till sådana här kvinnodagar och så, blir jag bara besviken, varför har man en sådan dag? jag förstår att denna dag finns för att man ska tänka på dem utsatta, men vad hjälper det? kvinnodagen är en dag om året, hur många dagar är inte kvnnodagar? ett skämt de drar i skolan är ”vrf har inte männen ngn mandag?” ”jo, för att mannen har alla de andra dagarna under året”.

  Kvinnodagen tycker jag inte påminner oss om orättvisorna, jag tycker bara de bidrar till åsikter att vi är olika, vi män och kvinnor. En dag kommer inte att göra det bättre. Det rä som att hälla färgglatt strössel på en galss som redan är smält. Vad hjälper det?

  hoppas du mår bra rinki<3 du är en av dem bloggare jag gillar mest!<3

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s