Norge


Mina tankar går till Norge just nu.
Det är verkligen hemskt det som har hänt, för att uttrycka sig som många andra: det är ofattbart!
SVT har en jättebra sida på nätet där de följer och uppdaterar kring händelserna i Norge. Det hela började vid 15:40 idag då TT rapporterade om en kraftig explosion i Norge, detta hände vid regeringskvarteren och det är först vid 18:00 som man får larm från Norska ön Utöya där det befinner sig ca. 560 ungdomar, om att det en person – utklädd till Polis – öppnat eld på ön.
Jag tycker verkligen att det är hemskt, vem öppnar eld mot ungdomar på det här sättet?
På ön pågick ett läger för norska ungdomar inom norska motsvarigheten till SSU, rapporteringar nu säger att det ligger döda människor längs med stranden. Det är så hemskt så att jag mår illa.
Vid 22:47 ikväll sade Norges justitieminister att den gripna mannen, som greps vid lägret, är norrman och det verkar därmed inte röra sig om ett internationellt terrordåd.
Det verkar även som att samma man har setts vid centrala Olso då första bombattentatet ägde rum. Vidare verkar det alltså som att en och samma man är länkad till de båda händelserna.
Det verkar även finnas paralleller med Oklahoma-bombaren. Även om det kanske låter…ja, jag vet inte vad. Så är jag glad att det lutar åt att detta inte är något internationellt. Men jag känner ändå kalla kårar inför detta. Vad händer med världen liksom?
På Facebook och Twitter sitter jag som fastnaglad och det myllrar av åsikter och kommentarer, mest på Twitter och jag vet inte vad jag ska säga. Men det finns fina saker med allt detta. Detta har sagts över Twitter:
Fint på NRK nu: ”En sådan här dag ser man både det värsta och det bästa i människor.”
G.W. Bush, 9/11: ”We’re gonna hunt you down.” Stoltenberg, 22/7: ”We will retaliate with more democracy”
Stoltenberg har verkligen varit bra ikväll!

Jag har kollat på NRK’s sändningar via Kunskapskanalen under kvällen och även om det stundvis har varit lite svårt för mig att hänga med så känns det verkligen som att deras sändningar ligger på en helt annan nivå än Rapport och Aktuellt. NRK’s sändningar har varit otroligt mycket bättre.
Under kvällen har det i Norge även uppmanats att allmänheten lämnar blod och för ca. 1h sedan så sade Oslos Oslo universitetssjukhus att de inte längre kunde ta emot fler blodgivare. Sådant är jävligt fint — ursäkta språket.
Här kan ni följa SVT’s uppdateringar: http://svt.se/2.22584/1.2486255/minut_for_minut_terrordad_i_oslo och här kan ni läsa om Oklahoma City Bombing som ägde rum 19 April 1995: http://en.wikipedia.org/wiki/Oklahoma_City_bombing

Jag har tänt ett ljus på mitt nattduksbord, nu säger jag godnatt.

Annonser

Om rhulth

En adopterad 29-åring med en masterexamen i socialantropologi, arbetar som biståndshandläggare och har en bakgrund som frilansreporter. Jag är en skriv- och läsfantast. Bor utanför Stockholm och kontaktas enklast via rinki.hulth@gmail.com *** I'm an adopted 29 year old with a master's in social anthropology, I'm a social worker and have a background as a freelance reporter. I live just outside of Stockholm and if you want to contact me, email me on rinki.hulth@gmail.com
Det här inlägget postades i Åsikter och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Norge

 1. anniepiie skriver:

  Usch, har läst aftonbladet precis, så himla hemskt det som hänt! 😦 Alla ungdomarna som lurades ut och miste livet….. Vad är det för värld vi lever i? SV: Jag ska oxå jobba imon och framöver. hehe Ha de bra…Kramar

 2. Marcus Å skriver:

  Det är så hemskt allt detta som händer! Vad är det för värld vi lever i egentligen?! :O
  Kram

 3. Eleonore skriver:

  Usch det är så tragiskt, jag lider verkligen med dem! Att man kan göra så mot ungdomar och barn är obegripligt 😦
  Va skönt att du får lite ledigt emellanåt också. Gäller ju att njuta ordentligt då! Har varit en ganska dålig sommar tycker jag, väldigt få soliga och somriga dagar. Men kanske är för att man jobbar så mycket som man tycker det!
  Ja ta vara på varje besök med din mormor, hoppas ändå hon är kvar i livet länge 🙂
  Ha en fin söndag vännen, kram

 4. Ping: Some fun facts | rhulth

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s