One day

Författare: David Nicholls
Sidor: 435 (men kolla även sida 438)

15 juli 1988.
Det är då allting börjar för Emma och Dexter; Em and Dex, Dex and Em.
Det är graduation night och livet ska börja, det riktiga livet. Men de kommer att leva separat, deras vägar kommer att skiljas här. Den där natten spenderar de tillsammans och funderar och fantiserar kring framtiden. Precis som vem som helst skulle kunna göra. Vad kommer att hända?
Hur kommer livet att se ut om exakt ett år? 15 juli 1989. 365 dagar senare. Och året därefter då? Och alla de andra?

***

Det är en helt otroligt vacker bok! Vacker, underbar, fin, sorglig, glad, äkta! Allting finns i den  här boken. Frågeställningen som kretsar kring denna bok, kring denna historia – Emma och Dexters historia – är: vad kommer att hända ett år från nu och alla år som följer? En tillsynes oorgniell tankeställning kanske. Vilka ungdomar funderar inte kring framtiden? Eller stryk ungdomar, vilka tänker inte kring framtiden och undrar hur världen kommer att se ut om ett år, eller flera?
Men den här boken är bokstavlig på det sättet och det är det som gör den så unik och så häftig rent utsagt! Varje kapitel när man får följa Dexter och Emma, är ett nytt år. Den börjar 15 juli 1988 och nästa kapitel utspelar sig 15 juli 1989 och så vidare. Idén är så briljant, att man verkligen önskar att man hade kunnat komma på något så fint och bra själv. Men det har man ju inte. Bokstilen får mig att tänka på Nick Hornby och jag brukar älska hans böcker, denna är i stil med hans och absolut i samma klass — kanske till och med bättre.
Boken kommer tydligen att bli film också, med Anne Hathaway som Emma och Jim Sturgess som Dexter. Men läs boken först, för guds skull (eller någon annans skull!) den är verkligen värd det och ni vet ju hur filmer ofta snabbspolar sig genom en bok och kanske rentav ändrar något. Så läs den, gör det nu!
Jag inser nu att ja, det hade varit grymt mycket coolare om jag hade skrivit det här inlägget igår då det faktiskt var den 15 juli. Men så cool är man ju inte – uppenbarligen. 

 

Annonser

Om rhulth

En adopterad 29-åring med en masterexamen i socialantropologi, arbetar som biståndshandläggare och har en bakgrund som frilansreporter. Jag är en skriv- och läsfantast. Bor utanför Stockholm och kontaktas enklast via rinki.hulth@gmail.com *** I'm an adopted 29 year old with a master's in social anthropology, I'm a social worker and have a background as a freelance reporter. I live just outside of Stockholm and if you want to contact me, email me on rinki.hulth@gmail.com
Det här inlägget postades i Böcker och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till One day

  1. anniepiie skriver:

    Heej! 😀 Kul med annorlunda och bra böcker! 🙂 SV: Vi bor ganska nära kalmar så är där väldigt ofta! 😛 Därför kom det spontant iom att vi bor så nära! 🙂 vi kollade inte på filmen men kanske drar in och ser den en annan dag, har hört att den ska vara bra! 🙂 Vikterna hittade jag på intersport för endast 120 viket jag tycker är billigt, på stadium kostade liknande 219 kr! 😛 Jo,allt är kanon, har en vecka ledigt nu innan jag börjar sommarjobba! Ha en bra kväll nu. Kramis

  2. anniepiie skriver:

    Jaa, gör det! Finns i olika vikter oxå! 🙂 SV: Jag hade en riktigt bra dag igår, kollade fotbollen mellan usa och japan, gash trodde inte att japan skulle vinna. 😛 Kollade du på matchen?? ha en bra dag nu Kramis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s