Rädda skattebetalarna?


Självmord är ett väldigt känsligt ämne, för vissa är det kanske otroligt svårt att prata om och en del kanske inte gör det alls; pratar om det. Det är tragiskt att det finns så många ungdomar (men även vuxna) som mår så pass dåligt idag att de tar livet av sig.

Jag kan förstå att det är jobbigt att tala om det, man kanske känner sig dum för att man tänker på det; men ändå kanske man inte kan skaka av sig känslan av att man mår så dåligt. Man ska absolut inte ignorera det och jag tycker inte att man ska skämmas för att man mår så dåligt, det kan finnas många underliggande faktorer som gör att man känner som man känner och det är ju inte som att någon vill må så dåligt och även om andra – utomstående – har svårt att förstå varför ens kompis/son/dotter/annan anhörig mår så dåligt, så måste man försöka vara förstående och försöka att hjälpa denna person så mycket det går. För det finns hjälp att få, det finns folk att tala med och även det kan bära emot så kan det absolut hjälpa. Jag har själv talat med en kurator och det fick mig att må otroligt mycket bättre!

Jag kan inte säga att jag vet eller direkt kan förstå hur drabbade efterlevande känner sig då någon av deras anhöriga har tagit sitt liv, men det måste vara otroligt hemskt. Jag lider med de som har förlorat någon för att denne någon kanske inte fick hjälp i tid. Idag när jag läste på Aftonbladets sajt såg jag en artikel som handlar om ett ”enkelt test” som kan rädda de personer som kanske är så deprimerade att de vill och funderar på att ta livet av sig. Uppfinnaren Lars-Håkan Thorell har skapat ett test som mäter hur mycket en person som utsätts för ett visst ljud svettas, testet mäter även puls och blodvolym. Thorell menar att om en person inte reagerar på ljudet kan denne vara benägen att ta självmord.

Jag vet inte vad jag ska tycka om detta test, jag kan tänka mig att många efterlevande skulle ha velat att deras anhöriga/vänner testats och kanske kunnat räddats. Men jag känner mig ändå inte helt positivt, de som tar livet av sig vaknar inte bara upp en dag och bestämmer sig för att göra det; det tror i alla fall inte jag hör  till normen. Det har nog istället funnits väldigt många signaler tidigare som någon borde ha reagerat på; även om jag inte vill peka finger eller beskylla någon direkt. Men det finns så mycket att arbeta på, alla saker som leder till att en person mår så dåligt till exempel, måste det gå så långt att man räddar personer som redan är benägna att ta livet av sig? Men visst, det känns väl lite positivt i alla fall, det är ju bra att man kan rädda personer i alla fall, även om et är i sista-minuten.

Något annat jag däremot absolut inte gillar är att det – i artikeln – står ”Samhällskostnaderna är gigantiska. Räddningsverket räknar med att varje självmordsförsök kostar skattebetalarna mer än 800 000 kronor. Att testa sig med Thorells maskin kostar några hundralappar.” I mina ögon känns det som en väldigt konstig och okänslig sak att ta upp; att det kostar skattebetalarna pengar, är det verkligen där fokus ska ligga? Innan detta, som står i slutet av artikeln, tas det upp att det  varje år i Sverige begås mellan 1000 och 1500 självmord. Kunde man inte ha slutat där, med Thorells sista ord om att många efterlevande önskat att deras anhöriga testats. Eller om priset på Thorells maskin var så viktig att få med i artikeln kunde de väl skrivit att ”man kan komma att rädda många personer och det ska heller inte behöva kosta mycket, Thorells maskin kostar endast några hundralappar”.

Här kan ni läsa artiklen.

Annonser

Om rhulth

En adopterad 29-åring med en masterexamen i socialantropologi, arbetar som biståndshandläggare och har en bakgrund som frilansreporter. Jag är en skriv- och läsfantast. Bor utanför Stockholm och kontaktas enklast via rinki.hulth@gmail.com *** I'm an adopted 29 year old with a master's in social anthropology, I'm a social worker and have a background as a freelance reporter. I live just outside of Stockholm and if you want to contact me, email me on rinki.hulth@gmail.com
Det här inlägget postades i Åsikter och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Rädda skattebetalarna?

 1. Lisa skriver:

  Min pappa tog sitt liv för fem år sedan.
  Det var inte det lättaste att ta sig igenom, och jag tänker många gånger på hur kämpigt han måste ha haft det. Han mådde inte bra, och jag vet att han kände att vad han än gjorde så var det inte tillräckligt. Han fick ofta höra det trots att han gav mer än vad han faktiskt hade. Han åkte till och med på magsår för att han var så pass pressad.
  Det fanns många signaler. Ingen vet det mer än jag då jag var den han ofta pratade med. Det var det som gjorde att jag i flera månader gav mig själv skulden för vad som hände. Jag har gått vidare nu; det finns nämligen inget som säger att han skulle ha varit i livet om jag hade gjort något, och hur själviskt det än låter kände jag mig ändå tvungen att gå vidare då det inte fanns någonting annat jag kunde göra.

  Just när det kommer till det Aftonbladet skrev om skattebetalarna… Jag ser faktiskt inget samband i det. Det var pappa som fick stå för sina egna kostnader kring sin begravning. Det kostade inte skattebetalarna någonting. Om han hade slutat upp på ett sjukhus hade skattebetalarna stått för den vården, men om man ska gå in på vad människor betalar för den allmäna sjukvården kanske man ska klandra de personer som råkar bryta benet också. Att läsa just den biten, att veta att det finns en del av den svenska journalistiken som publierar sådant där, är som ett slag i ansiktet…

  Puss&Kram!

 2. Sandra skriver:

  Usch, det är verkligen inget lätt ämne det där med självmord. Det är tragiskt att folk mår så dåligt att de känner att det är den enda utvägen, att det verkligen inte går att göra saker och ting bättre. Det är ett mörkt, mörkt hål att vara nere i de djupa dalarna sådär 😦 Usch ja!

  Svar: Det tycker jag! Det är fantastiskt.

  Aqua eller Spice Girls, ja nått sånt var det! 🙂 The Cranberries. Bra val, bättre än Aqua haha.

  Det är perfekt med en morot sådär när man ska göra något som är lite jobbigt. Absolut jag gillar också hemmafester och det är ju roligt ändå!

  Du har absolut mitt stöd! Det tror jag du gjort galant också:)

  Nej men precis, det ska vara allt eller inget! Det är lite så jag lever mitt liv.

  Nej min helg var också väldigt lugn men vad skönt det är ibland alltså. Nu är bollen i rullning igen som man säger 🙂

  Puss och Kram

 3. mia skriver:

  sv: Tack så mycket, jag hade det underbart i helgen och ville inte alls hem! Jag var och hälsade på min bästa vän i göteborg. 🙂 Hoppas du också hade en bra helg, stor kram!

 4. Jasmine skriver:

  Cool bild du har hittat.

  Jag imponeras alltid av hur bra du lyckas fånga mig som läsare, bara genom att låta mig läsa de första raderna i inlägget.

  Det sista i inlägget håller jag verkligen med om. Det är inte priset i pengar som spelar någon roll, det är priset på en människas liv som har värde. Mycket okänsligt att avsluta artikeln med de orden.
  Då tar du och jag lärdom av dennes misstag och blir i framtiden bättre journalister. 😉

  Svar: Nu har våren kommit till Göteborg – på riktigt… i alla fall enligt mig och SMHI.

  Jag mår bättre nu, tack. Illamåendet har passerat, vilket känns skönt.

  Kortmakeriet (http://jasmineskortmakeri.blogg.se) ger verkligen livslust. Jag ska göra färdigt ett kort ikväll, har jag tänkt.

  Jag fick tyvärr inte jobbet…

  Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s