The King’s Speech


Filmen är baserad på en verklig historia om prins Albert (Colin Firth), hertig av York.
Hans historia börjar 1925 då han ska hålla tal vid Wembley Stadium, han har sin fru Elizabeth (Helena Bonham Carter) med sig som stöd och man märker snabbt att han är väldigt nervös – men vem skulle inte vara det? Men så fort han öppnar munnen märker man att något inte är riktigt som det ska, han är inte bara nervös utan han svåra problem med sitt stammande; folket på läktarna vänder bort blicken i skam. Mikrofonen som dessutom reagerar på minsta lilla ljud och ekar det över hela stadion gör det inte bättre.

Prins Albert har försökt att bota sin stamning åtaliga gånger, men ingenting har fungerat. Efter katastrofen vid Wembley får man se hur en av doktorerna som kommer till slottet ger honom en näve steriliserade glaskulor att stoppa i munnen; därefter blir han tillsagd att prata och artikulera, varpå han nästan kvävs och blir otroligt irriterad – han har ett temperament!

Hans kärleksfulla fru Elizabeth tänker däremot inte ge upp, hon älskar sin man och vill inte ge sig förrän han blir botad; mest för att han  är så hård mot sig själv; mycket på grund av att hans far Konungen George V är väldigt strikt och sträng gentemot sin son och tycker att han ska ”sluta upp med de fasonerna”. Hon beger sig ut i ett dimmigt London för att uppsöka en doktor Lionel Logue (Geoffrey Rush) som hon har hört väl om, han är känd för sina oortodoxa metoder. Hon presenterar sig under ett pseudonym som hennes man använt i flottan och han han behandlar hennes i sin tur precis som om hon vore vem som helst. Dock inser han snart vem hon är och vem hans blivande patient är, däremot tänker han inte ändra på sina metoder eller sitt sätt att vara; han menar att hos honom gäller hans regler oavsett om man är prins.

Prins Albert står inför en rad sessioner, press, familjetragedier och strul samt en rannsakning kring sitt eget privatliv. Hur kommer detta att gå? Kommer Dr. Logue att bota honom, kommer han att kunna tackla allting som ligger framför honom?

***
Jag och E hade egentligen tänkt se en annan film på bio först, men sedan tänkte jag att i och med att The King’s Speech blivit så omtalad och fått sådana priser så kändes det som att man borde ta den först. Jag hade väl absolut förväntningar på filmen, inte minst med tanke på nomineringarna och priserna, men ändå höll jag det på en låg nivå; jag hade ju ingen aning om vad som väntade.

Men det var fenomenalt bra och det bästa var att den även var rolig; mitt i allt det seriösa så kunde Prins Albert bjuda på sig själv och karaktären Doktor Logue är en helt underbar person; jag älskar hans kaxiga sätt att vara och hans roll över huvud taget. Denna film är dessutom baserad mer eller mindre på Lionel Logue’s riktiga anteckningar kring hans sessioner med Prins Albert.

Sedan är ju skådespeleriet något som måste nämnas, något som ger filmen liv! Colin Firth gör sin livs bästa roll enligt mig, han gör det hela så trovärdigt och man kan verkligen se och känna frustrationen han känner kring sitt talproblem. Helena Bonham Carter som är en av mina favoriter visar här att hon kan göra de flesta rollerna; allt från Alice i underlandet till rollen som Elizabeth, hon är helt underbar och hennes kärleksfullhet gentemot sin man är vackert. Däremot sade Colin Firth i en intervju i Metro att det mesta kring Prins Alberts privatliv är det man vet allra minst om.

Det är en otroligt sevärd film och jag uppmanar er alla att se den, nu, snarast!

Annonser

Om rhulth

I'm an adopted 30 year old woman with a master's degree in social anthropology. I work as a social worker and have a background as a freelance reporter. I love to write, read and Netflix.
Det här inlägget postades i Bio/Film/TV och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till The King’s Speech

 1. Sandra skriver:

  Det låter verkligen som en must-see film! 🙂

  Svar: Tack så mycket, gulliga du! Det var en mycket trevlig kväll kan jag lova.

  Det är ju tyvärr så. Och vem vill vara en kopia?

  Helgen har varit bra trots allt, själv? 🙂

  Puss&Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s